aku bukannya SASTERWAN NEGARA, aku hanya MANUSIA BIASA.. menulis sekadar untuk meluah Rasa Jiwa..

U follow me,i follow U

KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH (KSSR)

KSSR mula diperkenalkan pada tahun ini iaitu 2011.. KSSR mula diterapkan kepada murid tahun satu kerana kesesuaian murid tersebut yang baru menduduki alam persekolahan atau peringkat awal pendidikan. KSSR selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan berlandaskan prinsip-prinsip KBSR iaitu;
  • Pendekatan bersepadu
  • Perkembangan individu secara menyeluruh
  • Peluang dan kualiti pendidikan yang sama untuk semua murid
  • Pendidikan seumur hidup
ini adalah dokumen-dokumen KSSR bagi Pendidikan Khas... bahan ini aku perolehi daripada laman web Bahagian Pembangunan Kurikulum KPM setelah menjengok blog syazalina83 semalam.. Mungkin rakan-rakan blogger ada yang mahu mendapatkannya so bole download d sini atau web Bah. Pembangunan Kurikulum KPM.. terpulang pada korang..
di bawah ni aku listkan dokumen mengikut kategori.. selamat mendownload
3 dokumen ini telah dikeluarkan untuk tujuan pemurnian. Dokumen berkenaan ialah Modul Pembelajaran Bahasa Malaysia Tahun 1, Modul Pembelajaran Bahasa Malaysia Tahun Pengukuhan dan dokumen Standard Kurikulum Pendidikan Islam Tahun Pengukuhan.

**semoga perkongsian ini mendapat manfaat buat rakan2 blogger..
_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah ~Rasa Jiwa~
_______________________________________________________________

Mentor 5 ~ Tunjuk Ajar Ku Sifu

Mentor 1 rancangan realiti TV.. sori laa rakan blogger sekalian.. kali ini aku tiba-tiba terpanggil untuk memberi pandangan aku mengenai MENTOR.. bukan siri realiti tv ini yang membuatkan aku bangkit menyuarakan rasa hati tetapi bakal protege yang.... aduhhh tidak tahu apa la ayat yang sesuai untuk aku gunakan.. (biar aku pikir dulu yek)..
Mentor kini suda memasuki musim ke 5.. Ujibakat Mentor 5 ini berlangsung mulai 15 Disember 2010 di tempat aku beb.. Sabah di bawah bayu.. tapi terus terang aku katakan beb, aku tak tengok pun sehingga la aku tiba-tiba terpana di depan TV malam tadi bila tengok-tengok bakal protege...
di manakah silapnya.. adakah aku yang sensitif atau memang protege yang sebegini hanya akan memalukan diri sendiri, keluarga & industri hiburan kita.. ayat menagih simpati pada aku laa, yg sering keluar dari mulut diorang ni sambil bercucuran airmata+buat muka sedih ialah "tolong la bang, saya nak ubah nasib keluarga saya" ...tolong laa, statement yang very klise pada pendengaran telinga aku... "Ubah Nasib Keluarga"...?? come on, nak ubah nasib keluarga tak semestinya jadi penyanyi.. dah tau suara ala2 (****) tak yah la pegi ujibakat beb.. lebih baik p cari kerja yang dah tentu2 akan membuahkan gaji=duit... ini sanggup pula jual psp, sanggup pla tdur kat kaki 5.. sampai x da duit tambang balik.. sib baik laa c abg ajai ni baik ati, kasi sedekah tambang balik.. aduiii korang ingat ni zaman retro ka...? ni da mellinium.. zaman ni bukan saja bakat & rupa yang jadi pilihan tapi mesti bijak.. kalau da nangis depan2 cameraman.. jual itu jual ini.. nanti jadi artis ntah apa pula yang dijualnya...
apapun tahniah pada 6 orang yang menjadi protege.. Salma, Ayish, Iqa, Ratnah, Shiha dan Aiman.. semoga anda menjadi idol yang benar-benar membanggakan diri anda, keluarga & industri muzik tanahair..
_______________________________________________________________
KENANGAN itu tidak selalunya INDAH.. tapi..
yang INDAH itu akan terus hidup dalam KENANGAN
_______________________________________________________________


BUKU YANG SANGAT BERMANFAAT

aku amat berbesar hati bila memiliki buku ini..sebagai guru baru dengan opsyen Pendidikan Khas aku sering tertanya-tanya kemana hala tuju dan panduan yang patut aku ikuti..
"senarai tugas" yang kononnya diedarkan oleh PPKI sekolah ku bukanlan senarai tugas melainkan "senarai jawatan" apa yang wajib, patut, harus aku buat tidak ada terkandung di sana.. jadi pandai-pandai la cari sendiri.. namun, bila aku memiliki buku ini aku sungguh-sungguh dan amat bersyukur..
Buku ini adalah hasil karya seorang guru pendidikan khas.. buku ini juga telah dipilih oleh Bahagian Pendidikan Guru KPM untuk dilancarkan pada sambutan Hari Guru peringkat kebangsaan 2010.. mungkin belum terlewat untuk aku mengucapkan TAHNIAH kepada pengarang buku ini yang telah menerima Anugerah Khas Penulisan Kreatif pada sambutan Hari Guru peringkat daerah Segamat 2010.. terima kasih buat Pelangi Syurga yang banyak memberi aku tunjuk ajar dan pandangan mengenai Dunia Pendidikan Khas... terima kasih juga buat pensyarah IPG En. Arun Daud yang banyak memberi idea dan pandangan serta tidak jemu-jemu memberi motivasi sepanjang aku bergelar "Pejuang Pendidikan Khas"
memetik dari ayat di buku ini
"kita sendiri tidak dapat memastikan apakah kita akan sempurna hingga ke akhir hayat. Banyak juga golongan yang dilahirkan sempurna kemudian menjadi golongan OKU apabila terlibat dengan sesuatu musibah"
ayat ini juga merupakan titipan seorang pensyarah kepada pengarang buku ini.. syabas kepada pengarang buku ini semoga terus dan terus mencurahkan idea dan pengalaman dan dibukukan agar "Pejuang-Pejuang Pendidikan Khas" yang baru seperti aku mandapat manfaatnya.
dan secara tidak langsung aku juga mendapat autograf & nasihat daripada pengarang buku ini.. ~Terima Kasih~
_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah ~Rasa Jiwa~ _______________________________________________________________

MRMNJ DA ADA 50 FOLLOWER

sangat hepi bila view blog hari ini... bertepatan jam 3.54 pm, aku memandang
haha.. tersangattt HEPI di situ...
alah baru 50 apa la sangat.. orang lain dan beRatus2.. orang lain da beRibu2.. aku setakat 50 da hepi sesangat... peduli laa.. sesungguhnya bukan senang untuk blog aku ini diFOLLOW... dalam hati rasa jeles tengok blog orang lain begitu banyak follower sedangkan aku dapat dihitung dengan jari.. tapi syukur laa pada hari ini..
dalam usia blog ini 2 tahun 8 bulan dan 5 hari dia da ada 50 followers..
pada aku bukannya senang untuk seseorang follow blog kita... tambah2 lagi blog macam aku ni.. hanya la blog peribadi yang menceritakan perihal diri sendiri.. sebuah blog curahan rasa.. sebuah blog yang berkongsi tentang pahit manis hidup aku hari-hari..
syukur Alhamdulillah...
terima kasih pada semua rakan2 blogger yang follow blog aku..
terima kasih pada kerdipanbintang yang telah merealisasikan impian aku untuk mencapai sekurang-kurangnya 50 follower..
_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah ~Rasa Jiwa~ _______________________________________________________________

SALAM MAULIDUR RASUL 1432H

Salam Maulidur Rasul untuk seluruh ummat Muhammad S.a.w.
semoga kita terus menjadi ummatnya yang terus mengikut petunjuk & ajaran-Nya
semoga kita terus merasai kasih sayangnya..
semoga kita terus disimbahi cahaya keImanan..
semoga kita tidak lupa sejarahnya..
semoga kita sentiasa bersyukur atas jerih peritnya.. atas kepayahannya.. atas pengorbanannya.. atas segala-gala yang dia lakukan demi KITA ummatnya...
mari kita sama-sama berselawat ke atasnya
صَـلَّى اللهُ عَـلَى مُحَمَّد صَـلَّى اللهُ عَـلَيْهِ وَسَـلَّم
~ Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa Malaikat Jibrail A.S, Mikail A.S, Israfil A.S & Izrail A.S telah berkata ~
Berkata Jibrail a.s;
"wahai Rasulullah, barang siapa yang membaca selawat ke atas mu tiap-tiap hari sebanyak 10 kali maka akan aku bimbing tangannya dan akan aku bawa dia melintasi Titian Siratul Mustaqim seperti kilat menyambar"

Berkata pula Mikail a.s;
"mereka yang berSelawat ke atas kamu akan aku beri mereka minum dari telagamu"

Berkata pula Israfil a.s;
"mereka yang berselawat kepadamu akan aku sujud kepada Allah S.W.T . Dan aku tidak akan mengangkat kepala ku sehingga Allah S.W.T mengampuni orang itu"

Malaikat Izrail a.s pula berkata;
"bagi mereka yang berSelawat ke atasmu, akan aku cabut roh mereka itu dengan selembut-lembutnya seperti aku mencabut roh para nabi-nabi"

mudah-mudahan kita menjadi kesayangan Allah, Rasul & Para Malaikat... InsyaAllah... sebarkanlah kelebihan ini untuk kebaikan bersama... waSSalam...

** betulkan aku jika aku tersilap...
_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah ~Rasa Jiwa~ _______________________________________________________________

AKU SEORANG GURU BIASA

Seorang Raja yang memerintah negara
Seorang Perdana Menteri yang memimpin bangsa
Seorang Ulama yang menjaga hal ehwal agama
Seorang Peguam yang
mengendali bicara
Seorang Jurutera yang merencana pembangunan
nusa
Hatta, seorang Tukang Sapu yang kecil pendapatannya, juga

Sejarahnya adalah dimulakan dari seorang GURU BIASA.
^aku seorang Guru Biasa^.. memulakan kerjaya ini pada 22 Mac 2010.. tercapai suda cita-cita sendiri.. tercapai suda harapan Ayah Bonda.. termakbul suda doa Keluarga.. terRealisasi suda hasrat IPG.. aku kini seorang GURU...



terbaca sebuah puisi Mekar Gagasan-Sumpah Guru 1Malaysia, menggeletar 2 lutut ku.. menggegar segenap jiwa ku.. berkobar semangat waja ku... berbuku tekad di sanubari ku.. lalu minda ku menerawang jauh mencari sejuta ilham yang masih tenggelam... tenggelam jauh di dasar ilusi... aku terpana.. ~Sumpah Guru 1Malaysia~ aku sebahagian dari sumpah ini.. aku sebahagian dari mereka yang akan meRealisasikannya.. mampukah aku..??
_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah Rasa Jiwa _______________________________________________________________

SK PEKAN 2 RANAU

aku perna berkhidmat d sini.. biarpun hanya sebagai Guru Pelatih..
aku perna melakar kenangan d sini.. biarpun hanya seketika cuma..
aku perna punya tekad d sini.. biarpun hanya sekelumit jua..
aku perna menitiskn peluh d sini.. biarpun hanya setitis..
aku perna menangis d sini.. biarpun dengan senyuman..
aku perna direntas d sini.. biarpun banyak kekhilafan..
aku perna cemerlang d sini.. biarpun dengan 1000 kepayahan..
segalanya kenangan yang tidak akan mampu aku lupakan..
di daerah ini telah ku coretkan sebuah nukilan
~..Aku Bakal Pendidik Anak Istimewa..~
Guru Pendidikan Khas.. inikah pilihan ku..?
ini bukan pilihan ku.. ini adalah satu yang ditakdirkan untuk ku..
agar aku menjadi istimewa daripada sebelumnya..
pada mereka yang tidak memahami kerjaya yang istimewa ini,
aku percaya masa akan dapat membuktikan segalanya..
aku percaya masa kalian akan tiba.. menceburi bidang yang kalian tak mampu bayangkan..
adakalanya kita merasa tidak adil.. tidak diberi kesempatan.. juga pilihan..
namun percaya laa kesempatan itu tetap ada..
takdir Tuhan tiada siapa dapat menduga
dihilangkan-Nya sang matahari, lalu dturunkan-Nya hujan, kita menangis kemana perginya matahari.. rupanya Dia beri Pelangi yg indah..
biar laa masa menentukan segalanya.
anak-anak istimewa yang aku sayangi..
biar 1000 insan d luar sana yang menghina mereka..
biar 1000 orang d luar sana jijik terhadap mereka..
namun, aku tidak akan pernah merelakan diri aku membiarkan mereka terus dipinggir dan terpinggir.!
sungguh aku tidak menduga, seMurni ini impian ku..
tidak dapat aku bayangkan aku boleh seSayang ini..
"Terima Kasih" Tuhan kerna membuka pintu hati ini..
"Terima Kasih" pada mereka yang menerima aku seadanya...
InsyaAllah kita akan sama-sama mengharungi hidup ini..
kerana..
kita sama-sama masih belum sempurna..


_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah rasa jiwa _______________________________________________________________

PERJAWATAN GURU PENDIDIKAN KHAS

alhamdulillah.. d hari2 akhir cuti ni aku terjumpa beberapa khazanah.. hehe.. info untuk dikongsi bersama rakan2 PK.. apa itu PK?? (mesti ada yg tertanya2 dalam ati tu kan..??).. maka dengan senang hati aku maklumkan d sini PK itu bukan Penolong Kanan tetapi PENDIDIKAN KHAS..

tq buat ppkiskj1f.com.. web ni memang banyak khazanah info... kredit buat link ini...

Perjawatan Guru Pendidikan Khas
Jawatan Guru Pendidikan Khas adalah satu jawatan sepenuh masa dan tidak boleh digunakan sebagai guru ganti di kelas aliran perdana (atas dasar murid ini memiliki surat perakuan doktor, memerlukan penjagaan rapi dan hendaklah di bawah guru yang diberikan kuasa serta tanggungjawab khas).

Perkiraan Guru Pendidikan Khas adalah seperti berikut
Jumlah Guru Pendidikan Khas = Bilangan Kelas x 1.5

Bilangan Kelas Pendidikan Khas
Bilangan Kelas Pendidikan Khas = Bilangan Murid / 6.5

ada banyak lagi info mengenai:
  • Pentadbiran Pendidikan Khas
  • Bidang Tugas dan Tanggungjawab Guru-Guru Pendidikan Khas
  • Pengurusan Fail-Fail Pendidikan Khas
  • Pengurusan Data Pendidikan Khas
  • Bantuan Per Kapita (PCG) Pendidikan Khas
  • Kutipan Yuran Persekolahan Murid Pendidikan Khas
  • Pengurusan Kelas Pendidikan Khas
  • Pengurusan Jadual Waktu
  • Pendaftaran Masuk Murid Pendidikan Khas yang Baru
  • Pengurusan Pertukaran Murid Pendidikan Khas
  • Pengajaran dan Pembelajaran
  • Dokumen Rasmi Pengajaran dan Pembelajaran
  • Persekolahan Murid Pendidikan Khas
  • Peperiksaan Awam
  • Penilaian dan Rekod Prestasi Murid
  • Pembukaan Kelas Pendidikan Khas yang Baru
...haa jadi jangan malu-malu segan nak klik sini yeah... memang berbaloi-baloi infonya..
_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah rasa jiwa _______________________________________________________________

PKH dalam KENANGAN

Himpunkan kenangan indah, simpanlah senda gurauan…
andainya kau keRinduan, itulah jadi PENAWAR…

Buat PKH Januari 2009,
Kawan itu datang & pergi.. aku juga antara kawan yang datang & pergi… namun kepergian aku bukanlah titik nokhtah untuk kita saling melupakan.. sekalipun aku nun jauh di pulau sana, korang tetap dalam ingatan… detik awal perkenalan kita sepatutnya bermula pada 12 Januari 2009, namun aku masih tak kenal korang sapa.. hinggalah perkenalan pertama kita di Bilik Sungoi… haa di situlah bermula kisah kita ‘Kawan’…
Januari – Mei kita sama-sama jalani interaksi, berbaju putih, biru dan jingga.. melonjak di padang, menari doraemon di kelas… Jun-Ogos kita terpisah antara Ranau, Kudat, KB & Tamparuli.. namun September-November hubungan kembali terjalin…
sakit pinggang duduk kerusi bulat di Makmal Bio, jalani exam di Dewan Tun, pergi Seminar di Dewan Hone, Melangkah ke bengkel di Ballroom 1Borneo, lalui interview SPP d GrandBorneo, induksi di Bilik Aziz, happening di Elusion Lounge Courtyard & menjamu selera terakhir d Dewan Hone IPGM Kent.. mampukah kita melupakan ini kawan?... adakah kita mampu untuk meletakkan nilai pada kenangan ini..? sekalipun kekayaan itu wujud, tidak ada matawang yang dapat membeli setiap inci daripada kenangan yang pernah kita lalui..
aku, antara mereka yang pedas bila berkata-kata.. antara yang nakal bila beraksi di padang… antara yang bising di dalam kelas… namun itulah aku.. pada sesiapa yang tidak mengenali aku pasti wujud pelbagai andaian & persepsi.. satu yang aku belajar di sini, sekalipun telah melakukan yang terbaik masih belum dapat memuaskan hati semua orang… tapi itulah kawan.. Cuma 1 yang aku minta, andai aku yang ‘pergi’ dulu, jangan lupa pamitkan ‘Al-Fatihah”..

"Kita Berjumpa Di Puncak Kejayaan"

_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah rasa jiwa
_______________________________________________________________

Bestnyee P Mongkoyow CNY...

2day is C U T I... 2day is CNY celebration
naa speaking london ala2 malaysia gtu... haha
tahun ini walaupun bermula dengan kesihatan yang kurang baik namun
tahun ini aku & famili dapat p mongkoyow menziarah sanak saudara yang meraikan perayaan ini...
naa sini ada beberapa pic sebagai kenangan CNY 2011
notes: tgk ba c jj (my princess elbow) x ready g...

cJJ trima kiss & angpau... waa RM$$$$$$$

tahun depan pasti aku dan famili akan datang mongkoyow menziarah d sini lagi...

_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah rasa jiwa
_______________________________________________________________

HAPPY CHINESE NEW YEAR

chinese new year 2011
~**HaPPy ChiNEse NeW YeaR**~
untuk seluruh warga Malaysia
sama-sama kita merayakan perayaan ini.. naa teRealisasi laa 1Malaysia
semalam suda makan besar kan..?? hari ni aku mo p makan besar la plak..
untuk kazen2 ku, bersedia korang aku mo datang.. hehe :)

_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah rasa jiwa
_______________________________________________________________