aku bukannya SASTERWAN NEGARA, aku hanya MANUSIA BIASA.. menulis sekadar untuk meluah Rasa Jiwa..

U follow me,i follow U

PERJAWATAN GURU PENDIDIKAN KHAS

alhamdulillah.. d hari2 akhir cuti ni aku terjumpa beberapa khazanah.. hehe.. info untuk dikongsi bersama rakan2 PK.. apa itu PK?? (mesti ada yg tertanya2 dalam ati tu kan..??).. maka dengan senang hati aku maklumkan d sini PK itu bukan Penolong Kanan tetapi PENDIDIKAN KHAS..

tq buat ppkiskj1f.com.. web ni memang banyak khazanah info... kredit buat link ini...

Perjawatan Guru Pendidikan Khas
Jawatan Guru Pendidikan Khas adalah satu jawatan sepenuh masa dan tidak boleh digunakan sebagai guru ganti di kelas aliran perdana (atas dasar murid ini memiliki surat perakuan doktor, memerlukan penjagaan rapi dan hendaklah di bawah guru yang diberikan kuasa serta tanggungjawab khas).

Perkiraan Guru Pendidikan Khas adalah seperti berikut
Jumlah Guru Pendidikan Khas = Bilangan Kelas x 1.5

Bilangan Kelas Pendidikan Khas
Bilangan Kelas Pendidikan Khas = Bilangan Murid / 6.5

ada banyak lagi info mengenai:
  • Pentadbiran Pendidikan Khas
  • Bidang Tugas dan Tanggungjawab Guru-Guru Pendidikan Khas
  • Pengurusan Fail-Fail Pendidikan Khas
  • Pengurusan Data Pendidikan Khas
  • Bantuan Per Kapita (PCG) Pendidikan Khas
  • Kutipan Yuran Persekolahan Murid Pendidikan Khas
  • Pengurusan Kelas Pendidikan Khas
  • Pengurusan Jadual Waktu
  • Pendaftaran Masuk Murid Pendidikan Khas yang Baru
  • Pengurusan Pertukaran Murid Pendidikan Khas
  • Pengajaran dan Pembelajaran
  • Dokumen Rasmi Pengajaran dan Pembelajaran
  • Persekolahan Murid Pendidikan Khas
  • Peperiksaan Awam
  • Penilaian dan Rekod Prestasi Murid
  • Pembukaan Kelas Pendidikan Khas yang Baru
...haa jadi jangan malu-malu segan nak klik sini yeah... memang berbaloi-baloi infonya..
_______________________________________________________________
aku bukannya SASTERAWAN NEGARA.. aku hanya MANUSIA BIASA..
menulis sekadar untuk meluah rasa jiwa _______________________________________________________________

4 comments:

Anonymous said...

kursus pe yg perlu kita ambil untuk jadi guru pendidikan khas?

Kanimoli Anpalagan said...

hai...i nie molly...i cume nak tanye,adakah i nie layak untuk menjadi guru bagi golongan pendidikan khas?i nie pelajar lepasandiploma dlm bidang pentadbiran..so, cam mane ye?tapi, keputusan spm i nie, kurang memuaskan,i cume de 4 crdt je...cam mane nye?

Anonymous said...

salam nak taanye.. saya belajar sekarang dalam bidang pk, then nak kena amek minor?? utk link dgn pk ape je lau subjek lain xsesuai kan sebab guru pk xleh share tok arus perdana??

Anonymous said...

salam... ada x pekeliling yg menyatakan guru pendidikan khas x bley mengganti kelas airan perdana??? sy sbg guru baru cuba mencarinya tetapi gagal...

Post a Comment