22 March 2010

PROSES KE DG41

Kisah Bulan DISEMBER 2009
Surat Penempatan Guru Pelatih KPLI Ambilan Januari 2009 daripada JPN
dapat surat ni tak bole lapor diri lagi sebab surat ni surat penempatan GSST.. ok gua sabar g.. BPSM suru kol SPP then tanya bila diorg keluarkan surat tawaran PPPS.. Maka surat ni pula telah dihantar ke BPSM dengan tangan pada 29-01-2010 (Sumber: Salah seorang pegawai SPP)

Kisah Bulan JANUARI 2010
Surat Tawaran Pelantikan Tetap daripada SPP
Telah dimaklumkan oleh SPP bahawa surat telah dihantar ke BPSM, minta sesalinan tidak diberi dengan alasan takut melangkaui urusan BPSM..
ok! gua sabar lg..
gua hubungi BPSM.. bercakap dengan salah seorang staf & diberitahu surat telah tiba & memberitahu kalau sempat dibuat penempatan. Minta gua faxkan pula surat penempatan daripada JPN.. gua fax.. bila gua suda fax diberi alasan lagi **tidak sempat** kerana tarikh hampir luput iaitu 4hb sedangkan pada hari itu masi 29 Januari... kalau fikir2 surat itu difaxkan mungkin segala urusan bole disiapkan. dia kata tunggu minggu depan sebab sekarang tengah bz buat pelantikan untuk calon kpli thn 2008..
ok! gua sabar lagi..

Kisah bulan FEBRUARI 2010

Push punya push.. sampai laa habis bulan Februari..
tiada sebarang surat yang sampai bulan ini
rasa bengang+marah+geram memang ada.. inikah birokrasi yang ingin kita hapuskan dalam organisasi kerajaan..??
kerana mendapat didikan untuk menjadi seorang guru.. harus memiliki tahap kesabaran yang diluar kemampuan
gua sabar lagi

Kisah bulan MAC 2010

Gua kol lagi BPSM.. kiranya da jadi rutin setiap minggu kena kol sana.. kredit fon usah tanya la.. jarak pun suda jauh.. sabar saja laa...
diberitahu memo telah dihantar ke BP Khas.. gua diminta menghubungi BPKhas selanjutnya.. Harus diberi pujian di sini pada BPKhas.. bukan sahaja PR yang bagus tapi urusan sangat cepat.. gua tidak pernah mendengar sekalipun lentingkan keluar dari nada mereka beri penerangan.. malah mereka sendiri yang menghubungi gua bila memo dari BPSM sampai ke tangan pegawai berkenaan.. memang gua tabik springg dengan pengurusan BPKhas ini..

Akhirnya pada 12 Mac 2010 surat ini tiba ke tangan gua melalui
POS EKSPRESS DIJAMIN SAMPAI ESOK..
di permukaan sampul tersebut bertarikh 10/03/2010.. sedangkan pegawai yang gua hubungi memberitahu surat ini telah diposkan pada 05/03/2010.. melihat tarikh surat tersebut juga gua heran kerana 08 Mac 2010.. jadi kita bole fikir sendiri la surat apa yang diorg poskan pada 05/03/2010.. (^-^)..

Surat Tawaran Pelantikan daripada BPSM, KPMJPN pula kol suru gua datang ambik surat.. hati gua memang dah girang sangat.. maklumlah daa menunggu lama..

Surat Penempatan PPPS Bagi Calon KPLI daripada JPN ...terkejut lagi bila tengok tarikh dalam surat tak sama dengan surat daripada BPSM.. telah gua nyatakan bahawa gua diminta lapor diri oleh BPSM pada 22 Mac tapi pegawai tersebut menyatakan mereka juga diminta membuat penempatan pada tarikh 16 Mac..
otak da mula bingung balik.. tarikh mana yang patut gua ikut..
kol semula BPSM tanya plak tarikh mana patut ikut.. **kena ikut tarikh surat tawaran BPSM** kerana surat kelulusan pelepasan jawatan dengan izin adalah mengikut tarikh tersebut..
pening kepala gua.
makanya pada 22 Mac 2010 gua melaporkan diri ke sekolah

..Adakah korang punya pengalaman seperti gua..

P/S proses ini adalah pelantikan bagai pegawai sedang berkhidmat yang telah mengikuti KPLI dengan mendapat kelulusan Cuti Belajar Tanpa Gaji.


No comments:

Post a Comment

 

mrmnj Copyright © 2014 Designed by LizQasandra LizQasandra